banner

Opgeven
is geen
optie
    


Wat is BIG Challenge?

BIG Challenge; veehouderij tegen kanker. Varkenshouders, melkveehouders, pluimveehouders, dierenartsen, voeradviseurs, accountants, financieel adviseurs en onderzoekers uit Nederland, Duitsland, België en Frankrijk zetten zich in 2013 keihard in om een einde te maken aan de ellende en de onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt. Een ziekte die toeslaat bij 1 op de 3 mensen en daarbij ook grote gevolgen heeft voor familieleden, vrienden en collega’s.  Daarom beklimmen 216 fietsers en runners uit de veehouderij op 5 en 6 juni 2013 zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez met als doel zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker. De BIG Challenge-fietsers/runners maken deel uit van 8.000 fietsers die die dagen deelnemen aan Alpe d’HuZes.

Doel 2013

Het doel van BIG Challenge is om tijdens Alpe d’HuZes 1.600.000 euro bijeen te fietsen/rennen. Om dit te bereiken benadert BIG Challenge een groot aantal sponsors en in aanloop naar het evenement organiseren de deelnemers diverse sponsoractiviteiten.

Ontstaan

BIG Challenge is een initiatief van Herman Houweling. Hij is deze actie in 2009 gestart om samen met de Nederlandse varkenshouderij veel geld in te zamelen voor het onderzoek naar de vreselijke ziekte kanker. Hij realiseerde een bedrag van meer dan 100.000 euro. Als tegenprestatie fietste hij 4 juni 2009 2 keer de Alpe d’Huez in Frankrijk op tijdens het evenement Alpe d’HuZes. Helaas moesten we in 2010 afscheid nemen van Herman. Zijn individuele strijd was gestreden. Op 18 januari 2010 overleed hij aan de gevolgen van darmkanker. Ook van Hermans collega en fanatieke BIG Challenge-fietser Hans Banken hebben we afscheid moeten nemen. Hij overleed als gevolg van complicaties na een beenmergtransplantatie op 14 januari 2011. 

Bijna 2,5 miljoen euro

Een groep fietsers uit de varkenshouderij heeft het stokje van Herman en Hans overgenomen. In 2011 fietsten 80 mannen en vrouwen uit de sector mee met Alpe d’HuZes. Zij beklommen op 9 juni 2011 maar liefst 400 keer de Alpe d’Huez. Het jaar daarop groeide het BIG Challenge-team spectaculair: 184 fietsers beklommen vele malen de Alpe d’Huez. Dat leverde 1.344.195,20 euro op voor Alpe d’HuZes. Samen met de opbrengsten van drie voorgaande jaren heeft BIG Challenge bijna 2,5 miljoen euro gedoneerd aan Alpe d’HuZes/KWF. In 2012 is door Alpe d’HuZes in totaal het recordbedrag van 32,1 miljoen euro overgemaakt naar het KWF.

ZLTO-Initiatiefprijs

Naast dat BIG Challenge als doel heeft om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker, zijn ook promotie van de sector bij een breed publiek en trots in de sector belangrijke doelstellingen. De actie BIG Challenge wordt breed gedragen binnen de varkenshouderij. Daarom won BIG Challenge in december 2010 de ZLTO-publieksprijs. De prijs voor het beste initiatief in 2010 waar het gaat om het verbeteren van de maatschappelijke waardering voor de agrarische sector.

Hermans wens

Herman was in 2009 het gezicht van Alpe d’HuZes. Bij elke editie van Alpe d’HuZes is Herman volop aanwezig. Naar hem is ‘het duwtje voor fietsers en renners die het moeilijk hebben’ genoemd, het Hermannetje. BIG Challenge zet zich volledig in voor Hermans wens: “Kanker omturnen van een dodelijke ziekte naar een chronische ziekte. Daar is veel geld voor nodig. Ik wil dat we met z’n allen trots kunnen zeggen dat de Nederlandse veehouderij een wezenlijke bijdrage levert aan de strijd tegen kanker.”

Onderzoeksdoelen

Waar wordt het geld dat Alpe d’HuZes inzamelt aan besteed?

A-CaRe:
Alpe d'HuZes Cancer Rehabilitation programma. Een revalidatieprogramma op maat voor alle kankerpatiënten vergoed door de ziektekostenverzekering.

Leerstoel Leven met Kanker:
psychosociale zorg voor kankerpatiënten tijdens en na hun behandeling (hoe ga je om met je ziekte en je omgeving). 

Leerstoel Kanker en Voeding:
onderzoeksprogramma's voor goede voeding voor kankerpatiënten (dus geen preventie).

Sneldiagnose:
steeds meer ziekenhuizen passen hun werkwijze aan om zo bij vermoeden kanker de diagnose in 2 dagen te kunnen stellen.

Bas Mulder Award:
drie jonge onderzoekers doen baanbrekende kankeronderzoek. Award vernoemd naar Alpe d'HuZesser Bas Mulder die op 24-jarige leeftijd overleed aan kanker.

Bestel hier

de Martin

Opbrengst 'Martin':

€45.000
€40.000
€35.000
€30.000
€25.000
€20.000
€15.000
€10.000
€5.000
€0

Doneer hier

Stort uw bijdrage op:
rekening: 1311.42.461
Stichting Alpe d’HuZes Agrio’s Big Challenge
te ‘s Heerenberg

IBAN: NL67 RABO 0131 1424 61

Onze materiaalsponsoren

Wat is BIG Challenge?

Twitter

MarkupTwitterFeed: Unable to load http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name=AD6_Agrio

Big Challenge


KWF Kanker bestrijding

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze digitale nieuwsbrief.